Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп си осигури нужните делегати за номинация за вота през ноември

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп си осигури достатъчно делегати на първичните избори за номинацията на Републиканската партия вота през ноември.

По-рано настоящият държавен глава Джо Байдън също събра необходимия брой делегати за номинацията на демократите.

Номинацията на Тръмп беше подпечатана, след като във вторник в щатите Джорджия, Хавай, Мисисипи и Вашингтон се проведоха първични избори и партийни събрания.

По-рано през деня  необходимият брой делегати успя да си подсигури и настоящият президент Джо Байдън. Така след националните конвенции на двете партии, които ще се проведат през лятото, те ще бъдат почти сигурните кандидати на двете основни партии в САЩ, които ще се изправят за реванш един срещу друг през ноември.

Преди началото на днешните първични избори Доналд Тръмп имаше 1078 делегати, а за да си подсигури номинация му бяха необходими 1215.

В щата Джорджия изборите бяха за 59 делегати, 40 бяха заложени в Мисисипи и 43 в щата Вашингтон. Още деветнадесет делегати идват от Хавай, където се проведоха партийни събрания. Победата на Тръмп беше очаквана, след като съперничката му Ники Хейли претърпя поражение в така наречения "Супер Вторник" и се отказа от надпреварата. До последно обаче не беше ясно дали бившият посланик в ООН ще продължи да събира гласове като форма на протест срещу Тръмп.

Подобно повторно явяване на президентски избори в САЩ на едни и същи кандидати не се е случвало от 1956 г., когато президентът републиканец Дуайт Айзенхауер победи бившия губернатор-демократ на щата Илинойс Адлай Стивънсън.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна