Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ гласуват законопроект, който да принуди собствениците на Тik Tok да го продадат до 6 месеца

Снимка: Георги Хрисчев

Очаква се Камарата на представителите в американския Конгрес да гласува днес законопроект, свързан с платформата Тик Ток, който трябва да принуди китайската компания-собственик да я продаде до 6 месеца. В противен случай приложението, което се полза от 170 милиона американци, ще бъде забранено за достъп в Щатите.

Гласуването ще бъде по ускорената процедура, която изисква мнозинство от 2/3. Текстът мина в комисията с пълно мнозинство - там бяха изслушани при закрити врата представители на ФБР и на разузнаването. По-късно пред журналисти лидерът на мнозинството в Камарата на представителите заяви, че депутатите са били запознати с начините, по които Китайската комунистическа партия може да застраши американските ползватели. 

Главният изпълнителен директор на Тик Ток Шоу Чу коментира по-рано, че евентуална продажбата няма да реши опасенията относно данните на американските потребители. Според него, гласуването е предрешено и ще доведе до забрана на Тик Ток, с което 170 милиона американци ще загубят конституционното си право на свободно изразяване, а малки компании няма да могат да популяризират бизнеса си.

Ройтерс коментира, че не е ясно дали Китай ще одобри продажбата и дали тя може да се осъществи за тези шест месеца. Агенцията допълва, че съдбата на проекта далеч не е сигурна в горната камара на Конгреса заради мнението на някои сенатори, въпреки че Тик Ток е опасен, както демократа Джо Байдън, така и за републиканеца Доналнд Тръмп. През 2020-а Тръмп опита да забрани TikTok, както и друга китайска платформа WeChat, но решението беше спряно от съда.  

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна