Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за неуспелите кандидати за убежище на Острова: 3000 паунда и доброволно преместване в Руанда

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На неуспелите кандидати за убежище в Обединеното кралство ще бъдат предложени до 3000 паунда, за да се преместят в Руанда съгласно нова доброволна схема.

Планът, за който за първи път съобщи в. "Таймс", е смятан за вариант на съществуваща схема за доброволно връщане, при която неуспелите търсещи убежище получават пари в брой, за да се върнат в родината си.

Предложението е за всеки, чиято молба за убежище е била отхвърлена от Обединеното кралство.

В този конкретен случай схемата е насочена към тези, които не могат да се върнат в родните си страни. Правителството вече се опитва да приложи отделна схема, според която хората, за които се смята, че са пристигнали незаконно в Обединеното кралство, ще бъдат депортирани в Руанда.

Планът обаче беше блокиран от съдилищата, поради опасения за това доколко безопасна държава е Руанда. За да се справи с пречката, правителството в момента се опитва да прокара в парламента своя законопроект за безопасността на Руанда, който би определил източноафриканската страна като сигурно място.

Би Би Си цитира Министерството на вътрешните работи, че за разлика от тази схема, това ново споразумение ще бъде доброволно и следователно няма да зависи от одобрението на законопроекта от парламента.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени