Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без телефони в училище и в Стара Загора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ерата на дигитализацията мобилните телефони са се превърнали в продължение на човешката ръка. По тази причина от ОУ "Иван Вазов" в село Дебнево, общ. Троян взеха решение учениците им да не използват устройствата и в междучасията. Възможно ли е забраната да се превърне в общо правило за всички училища? 

Коментар по темата направи директорът на Пето основно училище "Митьо Станев" в Стара Загора Димитринка Йовчева. Тя сподели пред Радио Стара Загора, че отдавна обмисля подобно решение. Вече е обсъждано и с родителите на децата и те приемат идеята. По думите й е необходимо първо да се направи задълбочено проучване за нагласите и готовността за промяна. Правилникът за дейността на училището също трябва да бъде променен и тогава вече може да бъде издадена заповед. "В момента всяко дете си има "кутийка", в която оставя телефона си и в края на часа го взима"- допълни Димитринка Йовчева. Тя не омаловажава факта, че устройствата са и полезни в учебния процес, но употребата им да бъде в определени граници. 

Повече за аргументите по темата чуйте в интервюто:

Темата продължи с мнението на специалист- Ивелина Кисьова- педагогически съветник в Пето основно училище "Митьо Станев" Стара Загора. По думите й децата са свикнали с устройствата още от бебешката количка. Този навик с времето се превръща в зависимост и може да доведе до забавяне и/или промени в развитието на подрастващите. 

За влиянието на устройствата върху детското развитие:

Потърсихме мнението и на родители на ученици, които твърдо подкрепят подобно решение:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна