Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1180 образователни медиатори работят в подкрепа на ромските деца

Снимка: БГНЕС

Над 1180 образователни медиатори към момента работят в подкрепа на ромските деца. Това съобщи Грета Ганчева - директор на дирекция "Приобщаващо образование" в Министерството на образованието и науката по време на конференция по темата в София, организирана от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование. 

Грета Ганчева поясни, че образователните медиатори работят в подкрепа на децата, които срещат затруднения с приобщаването им в образователната система:

"Имат нужда да бъдат подкрепени от тези образователни медиатори в техните семейства за ценността на образованието, да мотивира техните родители за това, че децата им трябва да бъдат на училище".

Всяка година за деца и ученици от уязвими групи са отделят над 36 милиона лева - за обучението им по български език, за възнагражденията на медиаторите и други.

От своя страна Мария Янкова, която ръководи програмата за образование в UNICEF-България, подчерта, че има нужда политиките по приобщаващото образование у нас да бъдат много повече свързани помежду си:

"Това, което е предложено за децата със специални потребности да може, като подкрепа, от него да се ползват и децата-бежанци - нещо, което видяхме, че не е факт в България".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна