Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушка с големина на топки за голф връхлетя части от Канзас и Мисури

Жител на Канзас държи в шепата си късове от падналата вчера градушка и за сравнение е поставил до тях топка за голф.
Снимка: БТА

Огромни ледени късове се изсипаха снощи над части от американските щати Канзас и Мисури, поради което беше спряно движението по междущатска магистрала 70, а метеоролозите призоваха жителите да стоят на закрито, предаде АП.

По непотвърдена медийна информация в района на Алта Виста, Канзас, вчера е преминало най-малко едно торнадо, посочва БТА. От Националната метеорологична служба в Топека съобщиха, че през нощта до 6 ч. тази сутрин в северната част на Канзас се очакват градушка с големина около 0,6 см и пориви на вятъра до 96 км/ч.

В описанията на градушката размерът на ледените късове варира - от големината на топки за голф и ябълки до топки за бейзбол.

"Когато градушката е с размерите на топка за тенис, бейзболна топка или, не дай си боже, топка за софтбол, тя може да нанесе огромни щети, а ако ви удари по главата, това може да бъде смъртоносно", каза Алекс Сосновски, старши метеоролог в AccuWeather.

Късно снощи синоптиците издадоха предупреждения за торнадо в районите около Топека и на север, а и за силни гръмотевични бури североизточно от град Канзас в Мисури.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна