Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма кандидати за директор на 33 училища в страната

Снимка: БГНЕС

За 33 училища в страната няма желаещи за директор, а за други 43 е имало кандидати, но те не са се представили добре на конкурсите по нови правила, проведени от образователното министерство. Всички тези учебни заведения ще останат с временни ръководители до провеждането на нови конкурси. 200 училища в страната са с новоназначени директори, показват обобщените данни.

От МОН напомнят, че за пръв път изборът на директори е бил проведен по правила, ориентирани не просто към намиране на администратори, а към търсене на лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование. 

Конкурси бяха обявени в 276 училища в цялата страна, а кандидатите бяха близо 400. В училищата, за които е имало повече от един класиран кандидат, за сключване на договор е бил поканен този с най-голям брой точки от двете части на конкурса.

Така 200 училища вече имат своите новоизбрани директории. На много места в страната те вече са встъпили в длъжност. 

След проведените конкурси има подадени 3 жалби от некласирани или неизбрани кандидати. Всеки от конкурсите е видеозаснеман и МОН ще провери сигналите. В училищата, в които не са избрани директори, както и в тези, които към момента нямат титуляр или ръководителят е в пенсионна възраст, предстои да стартират нови конкурсни процедури в следващите месеци.  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна