Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц призова за бързо прекратяване на огъня в Газа, заминава на посещение в региона

Гермнаският канцлер Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц призова за бързо прекратяване на огъня във войната в ивицата Газа. Той заминава на двудневно посещение в региона.

"Би било важно много бързо да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, което да позволи освобождаването на заложниците и същевременно да позволи на хуманитарната помощ да достигне до Газа", заяви германският канцлер преди двудневно пътуване до Йордания и Израел.

"Имаме трудна ситуация. Необходимо е сега помощта да достигне до Газа в по-голям мащаб." Необходимо е прекратяване на огъня, което да продължи "в обозримо бъдеще", каза Шолц.

В същото време той отново предупреди Израел да не предприема военна операция в Рафах в южната част на крайбрежната ивица.

"Обезпокоени сме от по-нататъшния напредък на военните събития. По-специално, съществува опасност една всеобхватна офанзива в Рафах да доведе до много жертви сред цивилното население, което трябва да бъде избегнато на всяка цена. Важно е да не се стигне до голяма човешка катастрофа".

Шолц иска първо да се срещне с крал Абдула II в Йордания в неделя. В Израел за същия ден са планирани разговори с министър-председателя Бенямин Нетаняху.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени