Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол продължава 25-ото издание на фестивала "Кукерландия"

Снимка: БГНЕС

В Ямбол продължава 25-ото издание на Международния маскараден фестивал "Кукерландия". Групи от цялата страна ще представят характерни за регионите ритуални игри, пресъздадени ще бъдат и обичаи, свързани със Сирни заговезни.

Близо 50 кукерски групи ще представят ритуалите "засяване" и "заораване" на две сцени в градския парк на Ямбол, като компетентно жури ще оценява автентичността на техните изпълнения, уточни Диана Бончева от отдел "Култура" в общината:

Председател на журито тази година е членът на Международната академия за традиционно изкуство Крум Георгиев, един от основателите на Кукерландия, проф. д-р Антон Андонов, ръководител на Катедра "Хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

В журито е и главен асистент Иглика Мишкова от Етнографски музей при БАН,  Станислава Минева от Регионалния музей и хореографът на ансамбъл "Тунджа" Петър Димитров. Пред "Безистена" в центъра на Ямбол ще бъде организирано  творческо ателие, като всеки ще има възможност да се включи в създаването на най-мащабната кукерска мозайка от над 4200 пластмасови употребявани капачки. Фестивалът ще бъде закрит с концерт, с участието на  ансамбъл "Чинари", група "Булгарина“ и други.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна