Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН отчете постигнатото за последните 9 месеца

Министърът на образованието и науката Галин Цоков
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката отчете резултатите от работата си през изминалите 9 месеца. Сред основните акценти в работата на министерството са увеличените учителски заплати, конкурсите за директори, започналата промяна в учебните програми и цифровизацията на обучението.

В съобщение до медиите Министерството на образованието и науката припомни свършеното от юни досега.

Стартирахме изграждането на STEM център във всяко българско училище. Създадохме програма с бюджет от 240 млн. лева за изграждане на детски градини, ясли и училища".

От следващата учебна година всички учебници и учебни комплекти ще се предоставят безплатно за всички ученици. Медицинските бележки за извинение на отсъствията на учениците вече се издават изцяло по електронен път. Отсъствията по семейни причини са увеличени до 15 дни за всяка учебна година

"Подготвихме промени в Закона за висшето образование и осигурихме средства за безплатно висше образование за всички студенти и докторанти, приети с държавна поръчка. Минималната заплата за най-ниската академична длъжност - асистент във висшите държавни училища, се увеличи с 300 лв. през 2023 година".

Свършеното дотук е плод на последователни действия и постоянен диалог, подчерта министър Галин Цоков:

"Още в самото начало предложихме диалог и потърсихме подкрепа -  от социалните партньори, от учителите, от университетските преподаватели, от родителите, от гражданското общество. И резултатите, които постигнахме, са плод на съвместните ни усилия".


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна