Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Температурен рекорд в Рио де Жанейро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горещата вълна, която задушава Бразилия, постави нови рекорди, като топлинният индекс в Рио де Жанейро достигна 62,3°C, което е най-високата стойност от десетилетие, съобщиха метеорологичните власти, предаде АФП. 

Топлинният индекс измерва температурата, която се усеща, като се отчита влажността. Действителната максимална температура в града е била 42ºC, съобщи метеорологичната система Alerta Rio.

Рекордът от 62,3°C е отбелязан в западната част на Рио в 09:55 ч. местно време и е "най-високата оценка", откакто Alerta Rio започна да води такива записи през 2014 г. 

Емблематичните плажове Ипанема и Копакабана бяха пълни с хора, а властите публикуваха съвети за справяне с горещините.

"Много се страхувам, че ще стане още по-лошо, защото населението се увеличава много, а обезлесяването е много голямо заради увеличаването на броя на жилищата", оплака се 49-годишната административна асистентка Ракел Кореа в парк в центъра на Рио.

Предишният рекорд за топлинен индекс беше поставен през ноември, когато достигна 59,7°C.

Междувременно екстремни дъждове опустошиха южната част на страната и според прогнозите на властите ще продължат и през следващата седмица.

"Седмицата ще бъде с много висок риск в централната част на Южна Бразилия поради интензивни дъждове и бури. Най-тревожната система е много интензивен студен фронт, който ще пристигне с проливни дъждове и възможни бури", предупреди агенцията за метеорологична информация MetSul. 

Емблематичният плаж Копакабана. През септември Бразилия отново бе в хватката на гореща вълна/ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна