Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон. 
Играта на „пинг-понг“ между двете камари на британския парламент продължава по спорния законопроект, чиято цел е да убеди, че Руанда е безопасна държава.  След като преди две седмици Камарата на лордовете гласува поправки в проектозакона, някои от които допускат намеса на съдилищата да възпират полетите с мигранти за тази източноафриканска държава, смятана за несигурно място, късно снощи в Камарата на общините тези поправки бяха отхвърлени. Въпреки че лейбъристите подкрепиха всичките 10 промени, предложени от лордовете, управляващите кансерватори, които имат мнозинство в Камарата на общините, с много малки изключения, гласуваха против тях. 
Така законопроектът отново се връща в Камарата на лордовете в сряда, където благородниците вероятно пак ще се опитат да гласуват поправките, които биха защитили правата на търсещите убежище да обжалват депортирането си и ще търсят убедителни доказателства от правителството за това, че Руанда може да бъде смятана за сигурна страна. 
По-рано Риши Сунак каза, че продължава да е убеден, че първите полети към Руанда с хора, които са пристигнали незаконно в Обединеното кралство, ще стартират през пролетта и предупреди, че „това е единственият начин правилно да се реши проблема с нелегалната миграция“. 
Противниците на мярката твърдят, че спорният поректозакон е в нарушение на човешките права и международните норми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени