Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследвани са 28 016 български жени

Първо проучване чрез един от основните маркери за оценка на яйчниковия резерв

Безплатна скринингова кампания за Оценка на яйчниковия резерв на 25 март

Д-р Явор Владимиров
Снимка: Гергана Хрисчева

Първо проучване върху серумните нива на Антимюлеров хормон (АМХ) при жени в различни възрастови групи ще бъде представено у нас. 

Този хормон е един от основните маркери за оценка на яйчниковия резерв, респективно яйчниковата възраст при жената.

За първи път ще бъдат представени резултатите, получени въз основа на изследвания, направени при 28 016 български жени. Това проучване е най-голямото в процентно съотношение на изследвани случаи към общия брой население, сравнено с публикуваните до сега в научната литература за други етноси и държави. Анализът е уникален, защото данните ще дадат възможност да се идентифицират жени с намален яйчников резерв, които се нуждаят от допълнителна подкрепа за лечение на безплодие. Това проучване дава обективна картина за репродуктивния потенциал на българската популация.

Въз основа на анализа на резултатите могат да се направят обобщения и изводи за актуалното състояние и прогнози за репродуктивния капацитет на жените, живеещи в Република България. Събраните данни могат да дадат основна информация за разпространението на случаите с намален яйчников резерв при жени от българска етническа принадлежност. Резултатите от това изследване също ще помогнат за оформянето на обществени здравни програми за подобряване на ефективността на лечението на безплодие в България.

"Прогностичният статистически модел, който разработихме, би бил полезен и за самите жени по отношение на разглеждането на техните репродуктивни планове. От друга страна, прогностичният статистически модел може да улесни приложението на AMХ в клиничната практика,  споделя д-р Явор Владимиров

Определянето на нивата на AMХ предоставя полезна информация, която клиницистите биха използвали за определяне на първоначалните дози за стимулация, прогнозиране на реакцията на яйчниците и постигане на бременност при лечение на безплодието чрез инвитро технологиите.

От 25 март 2024 г. на Благовещение - Инвитро клиника „София“ стартира безплатна скринингова кампания за Оценка на яйчниковия резерв, използвайки съвременни ултразвукови методи и изследване нивата на Антимюлеров хормон в кръвта. 

Мотото на кампанията е „Направи първата крачка към твоето утре“ и могат да участват жени между 20 и 40 годишна възраст, след предварително записване на телефоните на Инвитро клиника "София". 

В рамките на пресконференцията ще бъдат представени и фотографии на учениците от Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия“ на тема "Децата на бъдещето". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна