Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобряване на икономическите нагласи в Германия през март до двегодишен връх

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия се подобриха изненадващо рязко през март за осми пореден месец, достигайки двегодишен връх.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, като подобрението се дължи в най-голяма степен на засилващите се очаквания за понижаване на лихвите от Европейската централна банка в рамките на следващите шест месеца.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през март до 31,7 пункта от 19,9 пункта през февруари, докато осреднените пазарни очаквания бяха за доста по-сдържано повишение до 20,5 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от февруари 2022 г. насам и пето трето поредно излизане на индекса на позитивна територия, както и осмо поредно негово повишение от дъното, достигнато през юли 2023 г.

В същото време обаче оценката на текущата икономическа ситуация в Германия остава без съществена промяна на доста ниско ниво от -80,5 пункта, подобрявайки се спрямо февруари с едва 1,2 пункта.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Икономическите очаквания за Германия нарастват значително. В същото време, над 80% от анкетираните предполагат, че ЕЦБ ще намали лихвите през следващите шест месеца. Това може да е обяснение за по-оптимистичните очаквания за германския строителен бранш. Германският експортен сектор пък се възползва от повишените икономически очаквания за Китай и очакванията за спадащ обменен курс на еврото спрямо долара", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

"В същото време, оценката на текущата икономическа ситуация остава на много ниско ниво. Това развитие намалява в известна степен ефекта от повишените икономически очаквания", добави той.

Нагласите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на цялата еврозона също се подобриха рязко през март. Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, нарасна с цели 8,5 пункта спрямо февруари до 33,5 пункта.

Индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, обаче се понижи през март с 1,4 пункта до -54,8 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна