Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове.

Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане с моторни превозни средства в националните паркове извън разрешените места, бракониерство, нарушаване на целостта на дюни. 

Дадени са насоки кои компетентни органи могат да упражнят своите контролни функции според характера на извършеното. Чрез насоките за правомощията на контролните органи в областта на околната среда обществеността бързо и лесно ще може да се насочи кой контролен орган да сезира при подаване на сигнали. 

По инициатива на министерството в края на февруари експерти от България, Испания и Италия са обсъдили мерки за опазване и възстановяване на дюните. Тогава министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви, че през последните 60-70 години сме загубили много дюни. 

"Водим голяма битка със собствениците, строителните фирми и други заинтересовани страни от статута на тези територии", каза министърът.

В София се провежда Първата национална научна конференция по околна среда. Форумът е организиран от Националния институт по метеорология и хидрология с цел да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които работят за прогнозиране на природните бедствия и за справяне с последствията от тях.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна