Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се изхвърлят зелени отпадъци?

Снимка: БГНЕС

Във връзка с постъпили сигнали за наличие на зелени отпадъци (клони и храсти), образувани от почистване на междублокови пространства и градини, от Столичния инспекторат припомнят как това трябва да се извършва.

Зелените отпадъци трябва да се оставят в чували, а когато са в по-голямо количество – да са събрани до контейнерите за битови отпадъци.

Събират се със специализирана техника и се транспортират до Инсталацията за биологично третиране в м. Хан Богров.

Снимка: Гео Калев, Studio Fo

Когато граждани почистват общински терени (междублокови пространства) от прораснала растителност, това трябва да бъде съгласувано с районната администрация, за да не се получава застояване на събраните количества. Порочна практика е да се изхвърлят други отпадъци върху тях и да се образуват замърсявания, както и неприятни гледки.

Мястото на събраните клони и изрязани храсти трябва да бъде достъпно за техниката и да няма паркирани автомобили, които възпрепятстват процеса.

Важно е зелените отпадъци от домакинствата да не се смесват с други потоци отпадъци, например: строителни, едрогабаритни, битови, отпадъци от опаковки, почва, пръст, камъни и други.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна