Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 състезатели ще представят България на ЕП по скокове на батут в Португалия

Национален отбор по скокове на батут
Снимка: БФ Скокове на батут

Общо 14 състезатели ще представят България на европейското първенство по скокове на батут за мъже, жени, юноши и девойки, което ще се проведе от 3 до 7 април в Гимараеш (Португалия). Съставът на българският отбор беше определен след приключването на държавния турнир по скокове на батут "Лилян Александров" в Габрово.

„В квалификациите деца не стояха много добре, но се представиха успешно във финалите. Заедно с треньорите преценихме, че са в добро състояние. Имаме още почти месец до европейското и е нормално да не са в най-доброто си състояние. В момента те са на лагер и смятам, че до първенството всичко ще бъде наред“, коментира президентът на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров специално за БНР.

Христина Пенева

При жените за добро представяне ще разчитаме на Христина Пенева.  Състезателката на габровския клуб  Акро-Арт е единствената ни състезателка в този спорт,  която се бори да получи и квота за олимпийските игри в Париж чрез класиране в световната ранглиста.

„Много е трудно. При нас само 16 жени и 16 мъже участват на олимпийските игри. В квалификациите се включиха и спортистите на Беларус и Русия, което ги направи още по-тежки. Това са две от най0силните школи  в нашия спорт. Олимпийският шампион на Игрите в Рио де Жанейро е от Беларус. На Олимпиадата в Токио първото и третото място също бяха заети от спортисти на Беларус. Но, имаме минимален шанс в порядъка на 25-30 процента да спечелим квота. Ако Христина попадне в 24-те на полуфиналите и стигне до 10-12 място, което тя може да направи, тогава ще вземе такива точки, които ще й позволят да стигне до Игрите в Париж. Трудни са нашите квалификации, но ще се борим. Ако не успеем сега, то ще продължим да работим и на следващата Олимпиада съм сигурен, че ще спечелим квота“, разясни още президентът на централата.

При мъжете надеждите ни са свързани с Мариян Михалев, Георги Бесарбовски и Калоян Петров. Надпреварата заради контузия ще пропусне Мартин Димитров. Талантът от старозагорския клуб „Добрин Костин“ е скъсал връзки по време на тренировка и ще се подложи на оперативно лечение.

„На практика участието на Мартин в състезанията за тази година приключи. Предстои му операция и след това възстановяване“, добави Стоян Димитров.

Мариян Михалев

Състав на българската делегация

Възраст 13-16 Юноши и Девойки
1. Марияна Узунова
2.Радост Пеева
3.Преслава Пенчева
4.Сияна Павлова
5.Мирела Колева
6.Микаела Христова
7.Пресиян Въндев
8.Цветин Стоянов
9.Георги Георгиев
10 Светослав Георгиев 

Мъже и Жени
11.Мариян Михалев
12.Георги Басарбовски
13.Калоян Петров
14.Христина Пенева

Синхронни скокове 

Девойки и Младежи - Мирела Косева/ Сияна Павлова,  Микаела Христова/ Радост Пеева (Преслава Пенчева),  Георги Георгиев/ Цветин Стоянов
Мъже – Георги Басарбовски/ Калоян Петров

Треньори -  Мариана Макулова, Станислав Стоянов, Юлиян Георгиев 

Съдии -  Мариела Стойчева и Мария Вангелова

Водач на делегацията - Стоян Димитров - президент на БФ Скокове на батут

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна