Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свалиха забраната на закон в Тексас за депортирането на мигранти от Мексико

| обновено на 20.03.24 в 17:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федерален апелативен съд спря действието на спорния нов имиграционен закон, приет от щата Тексас, който позволява на местните власти да арестуват мигранти, които преминават незаконно границата с Мексико, да им налагат наказателни санкции и да ги депортират обратно. 

Тричленен състав на базирания в Ню Орлиънс, Луизиана  5-ти окръжен апелативен съд на САЩ спря действието на закона с 2 на 1 гласа, часове след като Върховният съд отказа да се произнесе по същество и остави новото имиграционно законодателство на щата Тексас да влезе в сила. По-късно днес апелативните съдии отново ще разгледат случая, изслушвайки аргументите на страните, за да се произнесат по неговата конституционалност и дали да го блокират за постоянно. Решение по този въпрос се очаква през следващия месец и така законът, даващ по-широки правомощия на властите в Тексас по отношение на кризата с мигрантите пак може да стигне до Върховния съд, където консервативните съдии имат мнозинство. 

Новите правни мерки на Тексас за справяне с мигрантите, пресичащи границата незаконно, предизвика безпокойство сред защитниците на правата им, които се противопоставят на задържанията и опитите за депортиране от щатските власти в Тексас, където латиноамериканците представляват 40% от населението. Миналия месец федерален съдия в Остин беше блокирал щатското правителство да приложи закона, с аргумента, че той „може да отвори вратата на всеки щат да приеме своя собствена версия на имиграционните закони“. 

Вчерашното становище на Върховния съд, който не предприе мерки срещу закона също не беше единодушно, като либералният съдия Соня Сотомайор, изрази мнение, че законодателството на Тексас "преобръща баланса на властта във федералната държава, който съществува повече от век, в който националното правителство има изключителна власт над влизането и депортирането на неграждани". 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна