Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусионен закон вълнува съд и общество

Как от САЩ ще се депортират имигрантите?

Байдън обяви, че опрощава близо 6 млрд. долара студентски заеми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

  • Закон в американския щат Тексас позволява на местната полиция да арестува всеки, за когото се смята, че е влязъл нелегално в страната. Мярката, която е атакувана в съда бе в сила за няколко часа тази седмица. Съдбата на закона се следи внимателно в цяла Америка заради огромните последствия.

Дали законът на един щат узурпира правомощията на федералното управление?

В американската конституция няма ясно описание на това кой има правомощия при опазване на границата. Традиционното границата се регулира на национално ниво посредством закони и други мерки, но в пряка съпротива срещу приетата практика законът, приет в Тексас през декември познат като SB4, даде по-големи правомощия на местната полиция като например да арестува мигранти и да ги депортира. 

Трябваше да влезе в сила на 5 март, но попадането му съда отложи неговото действие. 

Появиха се въпроси как би станало изпълнението му при липса на съдействие от федералните власти при депортацията и също при липса на съдействие от Мексико. От съседната страна заявиха, че категорично отхвърлят каквито и да е мерки, които дават правомощия на местни власти по въпроси с мигранти. Мексико би отказала да приеме депортирани от власти на ниво щат мигранти. 

Няма как да не добавя и въпроса дали такъв закон не би довел до дискриминация и расово профилиране и то в една поляризирана обстановка, в която имаме очаквания кандидат на републиканците за президент Доналд Тръмп, който неотдавна  каза на митинг, че някои от недокументираните имигранти „не са хора.“ 

Във вторник Върховният съд отключи действието на Закона като го върна в апелативен съд за преразглеждане. Няколко часа по-късно този апелативен съд замрази отново действието му, докато го преразглежда.

В крайна сметка случаят може отново да попадне във Върховния съд, където да се реши съдбата му. Ако Тексас спечели тази битка може да се очакват други водени от републиканци щати да предприемат подобни мерки. 

Имиграцията е една от темите, които силно вълнуват американците. 

Според допитване наГалъп от миналия месец, близо една трета от американците смятат, че имиграцията е най-големият проблем, пред който е изправена страна. И това пред работата на правителството, икономиката и инфлацията. 


  • Тази седмица американският президент Джо Байдън обяви, че опрощава близо 6 милиарда долара студентски заеми за 78 хиляди служители в обществения сектор като учители, медицински работници, пожарникари и оказващи първа помощ. Темата е ключова за много млади хора в страната.

Образованието в Америка е скъпо и за много хора единственият вариант да си го позволят е да са на пълна стипендия или на заем, а в някои случаи са нужни и двете условия – стипендия и заем.

Например тук, в района на Вашингтон, т.нар. tuition (таксата за обучение) в частни университети може да достигне 50-60 хиляди долара на година при тези, които учат за бакалавърска степен. Ако приемем, че това е покрито по някакви програми и получавате стипендия, пак ще трябват пари да оцелеете.

Kъде ги намирате тези пари, ако нямате богати родители или спестявания? Вероятно теглите студентски заем. Смята се, че около 43 милиона американци са теглили студентски заем. Средно се приема, че задължението е около 39 хиляди на човек. 

Байдън вижда в тези заеми неработеща система и си е поставил за цел да опрости студентски задължения и да направи висшето образование „билет към средната класа, а не бариера пред възможности“. 

  • В телефонното си включване от Вашингтон Младен Петков разказва и любопитни факти за пролетно разцъфналите дръвчета, както и за започващия National Cherry Blossoms Festival, който продължава до 14 април.

Чуйте.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна