Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт в София организира серия събития преди Париж`2024

Матиас Фавро
Снимка: Светослав Табаков

Българското национално радио и Френският институт в София започнаха партньорство във връзка с предстоящите Летни олимпийски игри в Париж. Институтът вече започна редица инициативи, свързани с Игрите. Ще предложи и различни активности - дискусии, дебати и фотоизложби, чиято основна тема са Олимпийските и Паралимпийски игри във френската столица идното лято. Подробности за предстоящите събития, които ще бъдат организирани у нас, ще научите от интервюто пред "Хоризонт" с Матиас Фавро от Френския институт в София: 

- Г-н Фавро, Олимпийските игри в Париж наближават. Остават само още няколко месеца до началото. Френският институт в София се подготвя за Игрите и ще предложи различни активности. Бихте ли ни ги посочили и да ни разкажете малко повече за тях?

- Благодаря за интереса. Трябва да кажа, че започнахме тези активности още преди две години с една щафета около света, в която участват все повече български ученици. В тази щафета са участвали близо 2500 български ученици. Това е инициатива на Организационния комитет на Олимпийските и Паралимпийските игри в Париж. Кулминационната точка ще бъде 26 юли за откриването на Олимпийските игри. Ние ще предложим директно предаване на церемонията по откриването в София и във Варна. В София ще бъде в артцентъра "Топлоцентрала" в 21.14 часа на 26 юли. Ще има и други активности, които ще предшестват самото откриване. А във Варна ще бъде в Морската градина. 
Тези събития ще бъдат навън, на гигантски екрани. Междувременно има още цял куп активности, които развиваме тази година. Говорих ви вече за щафетата. Ще издадем също така книжка, посветена на Олимпийските и Паралимпийските игри, посветена на широката публика. Тя ще бъде налична на нашия сайт, но също така и на много други сайтове, имащи отношения към спорта в България, с които развиваме партньорство. Там ще бъде представена историята на олимпизма в България, историята на новите спортове, добавени към Олимпийските игри. Ще има и елементи, свързани с паралимпизма, защото, както знаете, Паралимпийските игри в Париж ще започнат на 28 август и ще продължат до 11 септември. Искаме да наблегнем също и на тези Игри. Освен тази книжка, ще организираме през първата половина на 2024-а цяла серия от дискусии и дебати. Нарекли сме ги "Дебати на идеи", посветени на спорта. Имаме най-напред "Нощта на идеите", която ще се състои на 11 април във Френския институт. Това събитие ще бъде открито за широката публика, всеки може да присъства. Ще бъде в няколко части. Два дебата ще се състоят последователно. Единият е с темата за включването на хората с увреждания, а вторият е на тема "Технологически допинг". Тези две теми отговарят на генералната тема "Увеличено тяло или повече хуманност". Какво означава това? Как технологиите ни помагат, с какво допринасят те на човечеството. Или пък нещо ни отнемат? Тоест, има психологически аспект в това. Ще разгледаме по-подробно темата за паралимпизма и паратлетите. Дали включването на технологиите ни помага, или понякога лишава човешкия индивид от някои негови качества. 

- Възнамерявате ли да организирате и фотоизложби?

- Разбира се. Ще има една експозиция, която ще се нарича "Шампионката". Тя вече обикаля из страната, ще бъде в много учебни заведения. Тя е свързана най-вече със Столична община, с която работим много, а също така и с Фондация "София - световна столица на спорта". Тя ще бъде също така и в НСА, защото сме в партньорски отношения и с Националната спортна академия "Васил Левски". Много преподаватели от НСА ще присъстват по време на "Нощта на идеите". Освен "Нощта на идеите", ще има още три дебата през първата половина от годината. Първият ще бъде на 28 март на тема "Спортът и стереотипите на хората". Или как спортът може да допринесе за равенството между мъжете и жените. Друг дебат ще бъде на 22 май. Той ще бъде за идеала за братство в спорта, който е залегнал в олимпийския идеал. Коментира се много и в актуалната геополитика. Третият дебат ще бъде на 20 юни. Той ще бъде центриран върху темата "Здраве и спорт".  С други думи как спортът е в помощ на здравето в ежедневието ни. И как спортът ни помага за преодоляването на трудностите в съвременния живот. Тези три дебата ще бъдат на датите, които ви съобщих - от 12.00  до 13.30 часа. Участниците в дискусиите ще бъдат български и френски изследователи. Те ще дебатират по темите.

- Тези дни са дните на франкофонията в България. Дали те ще бъдат свързани по някакъв начин с предстоящите Олимпийски игри в Париж?

- Разбира се, франкофонията е свързана неизбежно с Оимпийските игри. Както предполагам знаете, френският, заедно с английския, е един от олимпийските езици. По тази причина изложбата "Шампионката" ще бъде както на френски, така и на български език. Така че, ние се стараем френският език да присъства във всички събития, свързани с Олимпийските игри. Но не само Олимпийските игри, а и стойностите на олимпизма, които ние се стремим да изтъкнем. Книжката, за която ви говорих, ще бъде издадена скоро, а тя беше реализирана от български ученици, които изучават френски език, от френски гимназии имам предвид. Тя ще бъде на двата езика. Ще бъде преведена и редактирана от самите ученици. Така че френският език ще бъде застъпен във всяка една наша инициатива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени