Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони хора са изложени на риск от холера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони хора по света са изложени на риск от холера заради липса на чиста вода, сапун и недостатъчни количества от ваксината срещу болестта. За това алармира Международната координационна група по осигуряване на ваксини и настоява за незабавни действия.

Броят на заразените с холера се увеличава от 2021-ва година насам, като през 2022 година те са били 473 000, тоест над два пъти повече от предходните 12 месеца.

Предварителните данни за 2023 г. сочат още повече случаи - над 700 000. Холерата е остро инфекциозно заболяване на тънките черва и се разпространява чрез храна и вода, заразени с бактерията, която причинява болестта. В момента най-силно засегнатите страни са Конго, Етиопия, Хаити, Сомалия, Судан, Сирия, Замбия и Зимбабве.

Увеличаването на случаите се дължи на проблеми с достъпа до чиста вода и канализация. Ситуацията става все по-сериозна заради конфликти, икономическа несигурност, разселване на населението, както и климатичните промени. Тези тенденции са трагични, като се има предвид, че холерата е болест, за която има ваксина и освен това подлежи на лечение, подчертават от Световната здравна организация.

Международната координационна група по осигуряване на ваксини управлява световните запаси с имунизационни препарати и настоява за ускоряване на производството на пероралната ваксина срещу инфекцията. Необходимо е още осигуряване на достъп до чиста питейна вода, подобряване на санитарните условия и бързо тестване.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна