Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън и Тръмп спечелиха първичните избори в Луизиана

Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Луизиана в събота, като събраха още делегати, след като вече бяха спечелили партийните си номинации, предаде АП.

Байдън се яви и на първичните избори на Демократическата партия в Мисури, чиито резултати се очаква да бъдат обявени едва през следващата седмица, посочва БТА.

Нито една от надпреварите не беше напрегната. Байдън и Тръмп вече победиха основните си конкуренти. Но първичните надпревари все още се следят внимателно от специалистите за избирателна активност и признаци на протестни гласове.

По отношение на Байдън някои либерали регистрират гнева си от войната на Израел срещу "Хамас" след нападението на войнстващата групировка на 7 октомври. Властите в Газа съобщават за повече от 30 000 души, две трети от които жени и деца, убити, откакто Израел започна офанзивата си. Протестното движение, започнато от арабските американски общности в Мичиган, се разпространи в няколко други щата.

Тръмп е доминираща фигура в своята партия и си осигури трета поредна номинация на републиканците. Но той се сблъсква с несъгласието на хора, които се притесняват от огромната правна опасност, пред която е изправен, или критикуват мандата му в Белия дом, който приключи малко след бунта на 6 януари, организиран от неговите поддръжници и подхранван от фалшивите му теории за изборни измами.

Първичните избори в събота бяха първото партийно ръководено от Демократическата партия на Мисури президентско състезание, откакто през август 2022 г. влезе в сила нов закон. Междувременно първичните избори в Луизиана се провеждат почти четири години , след като щатът беше първият, който отложи провеждането на първични избори заради пандемията от Covid-19.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна