Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък скок на цените в Кипър след края на антиинфлационни мерки

Снимка: Ройтерс

Потребителите в Кипър са изправени пред рязък скок на цените, тъй като отпадат антиинфлационните мерки на правителството за държавни субсидии и се възстановява данъчното облагане. От 1 април поскъпват моторните горива, а в края на април – основни хранителни стоки.

Намалението на акциза за горивата изтича в края на тази седмица и от 1 април бензинът и дизелът ще струват с 8,3 цента за литър повече, а мазутът – с 6,3 цента, съобщиха от Службата за защита на потребителите към търговското министерство.

За двете години на прилагане на мярката държавата е загубила над 80 млн. евро приходи.

Предстои и още едно увеличение на цените на горивата. 5 цента повече за литър ще добави новият „зелен данък“, който се очаква да бъде въведен до началото на лятото.

На 30 април приключва прилагането на нулева ставка на ДДС за 9 от 11-те категории основни потребителски продукти, обхванати сега от мярката. Сред тях са хляб, мляко, яйца. За останалите две групи – месо и зеленчуци, данъчното освобождаване е до 31 май.

Според проучването на пазара, извършено от Службата за защита на потребителите през изминалата седмица, цените на около 70% от стоките, за които важи нулевият ДДС, са останали на нивата от 5 май миналата година, когато бе въведено облекчението.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна