Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел подаде заявление за отказ от кабинет, ГЕРБ внесе проекта за гласуване

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Мария Габриел подаде заявление в деловодството на парламента, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на правителство.

Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа, съобщават в прессъобщение от партия ГЕРБ.

В заявлението си Габриел посочва, че "договореният ротационен модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, е предполагал смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура". 

Мария Габриел подчертава, че координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство.

"Така, на практика развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно", заключават от ГЕРБ.

По-късно официално ГЕРБ-СДС внесе проект на решение в парламента мандатът за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел да бъде обявен за приключил "неуспешно". Вносител на проекта на решение е Теменужка Петкова, заместник-председател на ПГ ГЕРБ-СДС, съобщава БТА. Така се очаква в сряда, когато е редовното парламентарно заседание проектът да бъде гласуван.На брифинг в централата на ГЕРБ в неделя от преговорния екип на ГЕРБ-СДС заявиха, че нови преговори са възможни само след предсрочни избори. Мария Габриел мотивира решението си да се откаже от кандидатурата си за бъдещ премиер с хода на преговорите, по време на които се е стигнало до поставяне на нови условия от партньорите. Стана ясно, че ГЕРБ са направили компромис за военния министър, но от ПП-ДБ са поискали и смяна на министъра на вътрешните работи.

Дойде реакция и от министър-председателя в оставка Николай Денков, който призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца, без персонални промени в кабинета, а само с промяна на министър-председателския пост, който трябва да бъде зает от Мария Габриел, за да може страната да влезе в Шенгенското пространство и еврозоната.

По-късно днес се очаква официална позиция от коалиция ПП-ДБ.

Какво следва?

Сега депутатите трябва да гласуват отказа. Само така - след санкция на законодателния орган, може да бъде дадено начало на следващия етап от процедурата, а именно президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на кабинет на втората по численост парламентарна група - ПП ДБ. Те ще разполагат със 7 дни, за да го изпълнят.

Ако не успеят, държавният глава решава на коя парламентарна група да връчи третия мандат. 

Ако и той се окаже неуспешен, президентът ще издаде указ за насрочването на предсрочни парламентарни избори.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна