Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Христо Ботев" е лидер в културната дипломация

Бисера Йосифова, изпълнителен директор на НДФ "13 века България"
Снимка: стоп кадър YouTube

В град Трявна, в специално изнесено предаване, програма "Христо Ботев" представи първото издание на предаването "Домът на музите". То е ориентирано към всички прохождащи таланти и в него ще се дискутират новостите в света на изкуството, актуалните тенденции и събития, проблемите и техните възможни решения.

Добри новини обяви първият гост на "Домът на музите" – Бисера Йосифова, изпълнителният директор на Националния дарителски фонд "13 века България". За галерия "Гъбенски", собственост на дарителския фонд, в рамките на гостуването на програма "Христо Ботев" в Трявна, беше договорен ремонт на изложбената зала и на залата над нея. Там от септември ще се помещава съвременна експозиция от художествено стъкло от цял свят.

Експонатите идват от Международното биенале на стъклото в София. Изложбата, която ще се обновява два пъти годишно, ще включва чиста форма на стъклото – прозрачност, пространство, светлина, цвят, различни форми, включително технология и техники. В експозицията ще бъдат представени артисти от Сингапур до Нидерландия, от Аржентина до Чехия. Изложбата ще бъде контрапункт на етнографския модел на града, в запазвайки характера и духа на възрожденска Трявна. С настоящия кмет Денчо Минев беше обсъдено и предоставянето на помещение към галерия "Гъбенски" за разполагане на пещ за правене на стъкло, посредством която професионалисти ще показват на учениците, жителите и гостите на града как се лее стъкло, различни техники и форми.

"Изкуството е този мост, в Трявна той е гърбав, по който минават всички хора. Изкуството е за всички. Със съвременните му форми трябва да се свикне. Свикването означава и определена форма на образование", подчерта Бисера Йосифова.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна