Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асандж ще може да обжалва екстрадирането си в САЩ

Кампания в подкрепа на Джулиан Асандж в Берлин, февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж ще трябва да изчака, за да разбере дали може да обжалва екстрадицията си в САЩ, след като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че той не може да бъде екстрадиран веднага по обвинения в шпионаж.

От Върховния съд заявиха, че на 20 май ще се проведе следващо изслушване, освен ако САЩ не могат да дадат допълнителни гаранции за това какво ще се случи с Джулиан Асандж.

Американските прокурори твърдят, че 52-годишният Асандж е насърчил и помогнал на анализатора от разузнаването на американската армия Челси Манинг да открадне дипломатически телеграми и военни файлове, публикувани от неговия сайт.

Но поддръжниците на Асандж казват, че той е герой, който е преследван за разкриване на неправомерните действия на САЩ.

В решение на Върховния съд от днес съдиите отхвърлиха повечето от правните аргументи на Асандж, но казаха, че освен ако не бъдат дадени изрични гаранции от САЩ, той ще може да обжалва на три основания. Тези уверения са, че 52-годишният австралиец ще бъде защитен от и ще му бъде позволено да разчита на Първата поправка, която защитава свободата на словото в САЩ; че не е "предубеден в процеса" поради националността си; и че няма да получи смъртна присъда, ако бъде осъден. Съдиите дадоха на американските власти три седмици, за да дадат тези гаранции.

Ако на Асандж бъде отказано разрешение да обжалва, той може да бъде екстрадиран в рамките на дни, за да бъде изправен пред обвинения в шпионаж в САЩ и да получи присъда от 175 години затвор.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна