Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по земеделието: Веригите да плащат справедлива цена за продукцията на фермерите

Януш Войчеховски
Снимка: ЕС

Големите вериги, които изкупуват продукцията на фермерите, трябва да заплащат справедливата цена за нея. Това каза еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски след края на Съвет "Земеделие и рибарство" в Брюксел.

Еврокомисар Войчеховски подчерта, че трябва да се възвърнат коректните отношение с фирмите, които изкупуват продукцията на фермерите.

"Те не винаги плащат справедлива цена. Често това са големи вериги, които широко се възползват от възможностите на пазара. Битката им с фермерите е неравна", заяви той. Същевременно той бе категоричен, че никой няма намерение да въвежда минимални цени. 

Запитан дали приетите днес решения ще успокоят фермерите, които днес за пореден път блокираха Брюксел с тракторите си, белгийският министър на земеделието Давид Кларинвал отговори, че предстоят още стъпки, особено на национално ниво, но добави:

"Аз останах с впечатлението, че наборът от мерки, които предприехме, е нещо последователно и от такъв характер, който ще облекчи трудностите, срещани от фермерите. Несъмнено трябва да се отиде по-далеч, но аз имам впечатлението, че те лека-полека ще си дадат сметка, че нещата се променят и вървят в правилната за тях посока. И, наистина, те трябва да бъдат приложени на практика, за да се усетят в реалността".

Очаква се позицията на парламента на първо четене да бъде одобрена на пленарната сесия в края на април. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени