Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ критикуват изявлението на Израел, че резолюцията на ООН е попречила на преговорите с "Хамас"

Снимка: bulgaria-embassy.org

Държавният департамент на САЩ определи като несправедливо и неточно изявлението на Израел, че резолюцията на ООН, която призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", е попречила на преговорите за освобождаване на заложниците, държани от палестинското ислямистко движение. 
"Това изявление, в което, според мен, се казва, че движението "Хамас" се е оттеглило от преговорите за заложниците или е отхвърлило последното предложение заради резолюцията, е неточно в почти всяко отношение и е несправедливо към заложниците и техните семейства. Описанието на реакцията на "Хамас" в публичното пространство е изцяло от новинарски репортажи, а не истинската същност на отговора. И мога да ви кажа, че този отговор беше подготвен преди гласуването в Съвета за сигурност, а не след него", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър. 
Той добави, че САЩ ще продължат да работят, за да опитат да върнат заложниците у дома.
По-рано Израел оттегли преговорния си екип от Катар, след като "Хамас" отхвърли сделка за примирие и размяна на заложници. Тел Авив отмени планираните за тази седмица консултации с американската администрация, след като САЩ отказаха да наложат вето на резолюцията на Съвета за сигурност. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна