Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават с 35% заплатите на медиците в общинското и детското здравеопазване в София

Снимка: БГНЕС

От първи април с 35% ще бъдат увеличени заплатите на здравните работници в общинското и детското здравеопазване в София. Ще бъде изпълнен колективният трудов договор, увери кметът на София Васил Терзиев. 

Средствата са гарантирани от Министерския съвет:

"Държавата да си влезне в роля и парите да дойдат от държавата, а не от нашия бюджет, защото това иначе би отворило врата към всеки, който работи с държавно делегирани бюджети, да идва при нас и да иска ние да компенсираме, нещо, което смятаме, че е абсолютно неправилно и не е държавнически подход. Най-важното нещо в институционалността е всяка една институция да си поеме ролята, а не постоянно да се правят кръпки, и това, за което ние се борим - по-високо възнаграждение, справедливо, но то да идва от местата, откъдето трябва да дойде, за да решаваме системните проблеми, а не само да ги заплитаме още повече". 

В проекта за бюджет на София за тази година са предвидени средства за увеличение на заплатите в администрацията, в сферите на транспорта, на здравеопазването и културата в София. 

Според ГЕРБ-СДС вместо от държавата, парите за увеличението трябва да бъдат осигурени от бюджета на София за тази година. Георги Георгиев обясни:

"Вместо да ги праща към държавата, кметът, предлагаме, да се намалят парите за обяди, представителни на кмета, които той иска да увеличи в двоен размер, съобразно Фандъкова, и от тези пари за обяди на кмета и представителни да купим облеклото на медицинските сестри и фелдшерите. Радваме се, че има конкуренция и преосмисляне на позицията от страна на кметската администрация. Общинският съвет в крайна сметка обаче е този, който решава, и нашето предложение е 20% по-високи заплати, считано от 1 януари, парите от резерва на кмета. 10% увеличение, ако не се получи от държавата, есента търсим компенсиране през общинския бюджет и на трето място парите за дрехи, които идват от парите за цветя, бонбони, представителни и воаяжи на кмета. Впрочем, ние ще държим те да бъдат намалени още до сумата от последната година, тъй като не виждаме какви толкова много представителни разходи изведнъж кмета на София ще има два пъти повече".

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна