Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна ремонтът на старинния храм "Св. вмчк. Мина" в столичния район "Слатина"

Снимка: район "Слатина"

Започна ремонтът на старинния храм "Св. вмчк. Мина" в столичния район "Слатина".

В проекта за реконструкция се предвижда цялостно обновяване на външния и вътрешния изглед на храма. Ще бъде подменена покривната конструкция и покритието ѝ, ще бъде изградена нова камбанария. Ще се укрепят конструкцията и частично основите.

Мазилките, запазените орнаменти от епохата и всички артефакти ще се почистят, изкърпят и обновят, каза пред Радио София кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

„Очаква се в рамките на една година да се случат тези ремонти. Това, което трябва първо да бъде направено, е да се обезопаси там, където е най-належащо и след това има една част от него, която всъщност е последната построена част през 50-е години на 20 век, която е в най-лошо състояние. Тя трябва да бъде съборена изцяло и да бъде изградена наново. Тези части, които са строени 19 и началото на 20 век, ще бъдат реставрирани. Надявам се да успеят при тази реставрация да възстановят част от стенописите, които са много интересни и се намират в окаяно състояние“, обясни Илиев.

Ремонтът стартира след проведената през миналата година благотворителна дарителска кампания в подкрепа на храма. Стойността на проекта, по предварителната оценка, възлиза на над 1 200 000 лв. без ДДС, които вече са осигурени изцяло от дарения. Сградата е много стара, затова ще са необходими още средства, добави Георги Илиев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна