Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Фолкер Тюрк
Снимка: БТА

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа.

В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на военно престъпление. Той посочи, че са се появили доказателства, че Израел забавя или задържа доставянето на помощи. 

Тюрк осъди атаките на "Хамас" срещу израелски цивилни и войници на 7 октомври, включително убийствата, изнасилванията и вземането на заложници, но също изтъкна, че никоя страна във войната не трябва да избягва отговорността за действията си, включително за всеки опит да се задържат доставките на помощ за хората, които се нуждаят от нея в Газа.

Министърът на икономиката на Израел Нир Баркат отхвърли предупрежденията на Фолкер Тюрк като "пълни глупости" и "напълно безотговорни приказки". 

Би Би Си междувременно съобщи, че дългата колона от камиони с хуманитарни доставки, крайно необходими в ивицата Газа, се завръща от египетска страна на границата при Рафах. Те могат да влязат в Газа само през Израел след сложна и бюрократична серия от проверки. Липсата на адекватни доставки принуди Йордания, и други страни като Съединените щати и Обединеното кралство, да спускат помощ по въздуха, което е най-неефективният начин за хуманитарни доставки, коментира Би Би Си. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна