Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Снимка: appbrain. com

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства. 

В приложението "Намери своето лекарство" човек трябва да попълни наименованието на липсващото лекарство, населеното място, в което го търси, и телефон за връзка, за да получи обаждане за уточняване на подробности. Информацията се обработва от фармацевт и започва търсене на възможности за осигуряване на медикамента, обясни Боряна Маринкова от Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

"Средно за 12 часа става ясно можем ли да намерим продукта. Ако не можем, автоматично го призоваваме максимално бързо да се свърже с лекуващия си лекар".

Срокът за отговор е 48 часа, като двете организации работят с над 700 аптеки у нас. Ако става въпрос за дерегистрирано лекарство или такова с временно преустановен внос, отново пациентът ще бъде насочван към лекуващия лекар за предписване на терапия. Събраната база данни със сигнали ще се използва и за планиране на лекарствоснабдяването у нас, посочиха представителите на търговците на едро и дистрибуторите на медикаменти.   

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна