Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Николай Костов
Снимка: БТА

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА. 

"Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и четвъртък. Настъпи умора и изиграхме мача със Своге в по-слабо темпо, което е оправдано. Преодоляхме умората и сме готови за мачовете от шампионата", бяха встъпителните думи на треньора.

"Всички играчи са на разположение, с изключение на наказаните. Няма да повтарям за сложната травма на Митков. И Охене, и Цунами са на линия. Още не сме взели решение да поставим Хоакин Фернандес като основен играч, но е под постоянно наблюдение. Мисля, че се адаптира добре, но знаете, че той се включи в последния момент в подготвителния период. Чака си момента, но ние му се доверяваме все повече и сме спокойни, ако влезе в игра", добави той.

"Билал Бари не е готов да започне като титуляр, но той е все по-добре. Аз обаче предпочитам да не говорим само за травмираните играчи. Неприятно ми е постоянно да говорим за контузии. Предпочитам да говорим за спортни неща", подчерта той.

"Славия е добър отбор, особено откакто треньорът Загорчич се появи в отбора. Той умее да изцежда играчите и да извлича максимума от тях. Представят се на добро ниво. Предимството на нашия отбор е много голямо пред Славия, и то идва от публиката - те не могат да си създадат такава атмосфера. При тях е въпрос на мотивация от страна на треньора, ние сме по-спокойни, защото публиката мотивира играчите. Това предимство е много голямо. Статистиката показва, че Славия е неудобен съперник. Анализите са приключени, всичко сме дали на играчите. Проследили сме най-опасните футболисти, на които трябва да се обърне специално внимание, за да бъдат елиминирани. Няма да говоря кои са те. Мисля, че сме готови да победим утре", допълни специалистът.

"Защо да се притеснявам, след като играчите си вършат добре работата? Няма предразсъдък за неуспех, по-добре да мислим за сегашното състояние. Натрупахме мачове без загуба, радваме се, разчитаме това да продължи. Сега ни предстои серия от по-сериозни битки, ще имаме повече пространства, щ есе наложи отборът да играе по-дисциплинирано във фаза защита. Не говоря, когато линията на защитата ни е високо, а когато сме по-прибрани, в среден блок. Това са неща, които изясняваме с футболистите. За нас е интересно как ще протекат тези мачове - колко максимално точки можем да вземем и как ще се проявим", добави Костов.

"Предразсъдък е, че мачовете са тежки, аз не мисля така. Те са очаквани и тъй като противниците са по-силни, чисто теоретически, очакванията са мачовете да бъдат тежки. Обаче аз не съм съгласен. Не искам да философствам, но в тези мачове ще бъде определено качеството на българския футбол, тъй като става въпрос за противодействие между най-добрите отбори. Имаме млади футболисти, и  нови - ще видим как ще се изявят. Ще бъде прекрасно, защото настройката ни е за победа", вярва той.

"Много зависи как ще завърши първият ни сблъсък със Славия - как ще изиграем мача, какво ще е присъствието ни. Следва мачът с Лудогорец, в какво моментно състояние ще бъде нашият отбор, чисто психологически ще потеглим към Разград. Надявам се да изиграем и мача с ЦСКА София на много прилично ниво", надява се треньорът.

"Тази тема със съдиите е сложна Разчитам на голяма справедливост от всички отговорни органи във федерацията. От това зависи бъдещето на целия футбол. Не искам да говоря за корупция, за такива нагласи. Трябва да си изчистим много добре нещата. Но вярвам, че съдията ще бъде отговорен във всеки един мач до края - отговорен за своите действия, за да няма скандали и противоречия на друго ниво", завърши Николай Костов. 


По публикацията работи: Владислав Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна