Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

Снимка: Радио София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели два радиооркестъра.

„Тромбонист от най-висока класа“ – така проф. Карафезлиев определи Ларс Карлин, който от своя страна сподели чудесните си впечатления от участниците в майсторския клас по тромбон и брас ансамбли. Семинарът започна в Националната музикална академия в София и ще продължи до края на седмицата, като на 30 март е заключителния концерт с програма, представяща свързани с Швеция и Дания композитори от различни епохи – от барока до наши дни.

„Избрах тромбона, защото това е най-хубавият инструмент. Всъщност до 12-годишна възраст свирех на пиано, но тогава в училище ни направиха демонстрация на инструментите в оркестъра и щом чух тромбона, си казах – това е!“ – разказа Ларс Карлин. Учи в Кралския музикален колеж в Стокхолм при проф. Ериксен, във Висшето училище по музика и театър при Йонас Билунд и в Университета по музика и изкуства в Берлин при Андреас Клайн. Лауреат е на много международни конкурси, а от 2007 г. до 2020 г. е част от състава на Trombone Unit в Хановер, за който създава много аранжименти. Успоредно с това през 2018 г., заедно с бастромбониста Томер Машвковски и пианиста Охад Бен-Ари, замислят и осъществяват музикалния спектакъл „Sliding Through the Opera”.

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Ларс Карлин, ще научите повече за програмата на Датския радиооркестър и какви са пресечните точки между тромбона и йогата.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна