Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна получи транш от 1,5 млрд. долара по програма на Световната банка

Денис Шмигал, украински премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна получи транш от 1,5 милиарда долара финансиране по програма на Световната банка, което да ѝ помогне да покрие бюджетни и социалните разходи, докато се защитава от руската инвазия, зави в петък премиерът на страната Денис Шмигал, предаде Ройтерс.

Украйна разчита на финансова помощ от своите западни партньори, но чуждестранното финансиране намаля през първите два месеца на тази година, а пакетът от военна и финансова помощ на САЩ остава блокиран от републиканците в Камарата на представителите в продължение на месеци, напомня агенцията.

Новият пакет от помощта на Световната банка е финансиран от Великобритания и Япония, каза още Шмигал.

"984 млн. долара идват от Япония и 516 млн. долара от Обединеното кралство. Средствата ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция", написа украинският премиер в социалната платформа "X".

По-рано през март Украйна получи първия транш в размер на 4,5 млрд. евро от помощта по програма за мостово финансиране на Европейския съюз.

Киев изразходва по-голямата част от собствените си приходи, за да финансира отбранителните си усилия, откакто Русия нахлу в нейната съседка през февруари 2022 г., оставяйки Украйна силно зависима от финансиране от западните партньори за покриване на социалните си разходи.

"Ефективната работа на правителството, заедно с навременната подкрепа от партньорите, ни позволява да поддържаме стабилността на финансовата система дори във времена на пълномащабна агресия и ежедневен терор от страна на Руската федерация", посочи министърът на финансите Серхи Марченко. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна