Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от дела за изземване на активи кара руските магнати около Путин да бъдат "нащрек"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските фирми търсят гаранции от Кремъл, че няма да се сблъскат с изземване на активи и преразглеждане на приватизацията на фона на нарастващия списък от случаи, в които активи, притежавани от местни магнати от десетилетия, се национализират, се посочва в анализ на агенция Блумбърг.

В Русия се наблюдават все повече случаи на национализация на активи, притежавани от местни магнати от 90-те години на миналия век, което кара бизнеса да търси гаранции от Кремъл, че няма да бъдат изправени пред приватизационно преразглеждане.

"Започна пълзящото преразпределение на собствеността", посочи Олег Вюгин, бивш първи заместник-управител на Централната банка на Русия. "Путин каза, че е необходим нов елит. Сегашният елит, собственици на значителни активи, се проверява на принципа на лоялността", добави той.

От началото на нахлуването на Москва в Украйна преди две години руски прокурори заведоха най-малко 55 дела за национализиране на активи, според проучване, публикувано през декември от вестник "РБК" в Москва.


Последният пример е компанията Makfa JSC, най-големият производител на тестени изделия в Русия. Прокуратурата е завела дело в Челябинск, централна Русия, за изземване на контрола над компанията, съобщи в петък вестник "Комерсант", цитиран от Блумбърг. Общата стойност на активите е за 46 млрд. рубли (около 497 млн. долара) и се контролират от семействата на Михаил Юревич, бивш губернатор на Челябинска област, и бившия депутат от руската "Дума" Вадим Белоусов.

Мащабната приватизация, започнала през 90-те години, позволи на много руски бизнесмени да натрупат значителни богатства. Оттогава мнозина се опитаха да диверсифицират бизнеса си, като закупиха активи в Европа или САЩ и регистрираха притежанията си в чужбина, но войната на Владимир Путин в Украйна осуети плановете им.

По отношение на компанията Makfa прокурорите твърдят, че Юревич и Белоусов де факто са контролирали и управлявали бизнеса, когато са били длъжностни лица, което е забранено от руското законодателство. И двамата напуснаха Русия преди няколко години, след като срещу тях бяха открити отделни дела, свързани с корупция, но продължиха да управляват бизнеса си от Кипър и Обединеното кралство, според вестник "Комерсант". Белоусов пък беше санкциониран от британското правителство през 2022 г.

След като повечето руски милиардери бяха санкционирани от Запада през последните две години, следващото безпокойство е кои решения за приватизация, датиращи от десетилетия, могат да бъдат отменени.

Темата е толкова гореща, че Путин я засегна по време на среща със служители на Генералната прокуратура на 26 март, посочва Блумбърг. Руският лидер каза, че усилията за връщане на "редица големи предприятия и имотни комплекси в държавна собственост" са важни, като същевременно призова тези действия да бъдат "законни и оправдани".

"Бих искал веднага да очертая своята позиция тук: не говорим за никаква деприватизация или национализация на икономиката. Не може да се говори за това", каза Путин.

Главната прокуратура на Русия не отговори веднага на искането за коментар от страна на агенция Блумбърг.


Руският съюз на индустриалците и предприемачите (RSPP), лобистка група от най-големите бизнеси и магнати в страната, разработи поправки в законодателството, насочени към защита на правата на собствениците на предприятия от деприватизация, отбеляза пред медиите през февруари Александър Шохин, президент на съюза.

Въпреки уверенията на Путин, подобни ходове "не са последвани от публични действия, целящи да подчертаят важността на институцията на собствеността. Няма политическа воля, която да попречи на този процес в момента", коментира Михаил Виноградов, ръководител на Фондация за политики "Санкт Петербург".

Според Наталия Зубаревич, специалист по регионите на Русия в Московския държавен университет, тази година ще покаже мащаба на процеса. "Веднъж завъртял се маховикът на прокуратурата, е доста трудно да бъде спрян", отбеляза тя. Доста често въпросните активи са необходими за отбранителната индустрия, каза още Зубаревич.

През февруари областният съд в Свердловск подкрепи исковете на прокуратурата и разпореди прехвърлянето на държавата на три завода от групата, ръководена от Челябинския електрометалургичен завод. Групата, която представлява около 80% от руското производство на феросплави, се контролира от семейството на предприемача Юрий Антипов и негов бизнес партньор от началото на 90-те години насам.

Стойността на иска беше увеличена тази седмица до 105 млрд. рубли от 25,8 млрд. рубли, тъй като прокурорите също така се опитаха да върнат изплащането на дивиденти.

Антипов беше задържан за кратко, но след това беше пуснат под гаранция. Бившият му бизнес може да бъде прехвърлен към Rostec State Corp., която се ръководи от близкия съюзник на Путин - Сергей Чемезов, съобщи вестни "РБК".

Собствениците, които живеят извън Русия, са изложени на висок риск, включително ако говорят против войната, каза от своя страна Татяна Становая, основател на R.Politik, политическа консултантска компания и старши сътрудник в руския центъра за Евразия "Карнеги".

През декември Русия пое контрола и върху една от най-големите автокъщи в страната, която беше собственост на семейството на Сергей Петров, богат критик на Кремъл, който сега живее в Австрия.

Андрей Мелниченко, който има паспорт на Обединените арабски емирства, пък е рядък случай на магнат, успял да разреши спор с руската прокуратура. На милиардера беше позволено да запази някои енергийни активи, след като компанията му се съгласи да допринесе за финансиране на образователни благотворителни проекти.

Дори миноритарните инвеститори не са в безопасност. Съдът в Перм одобри изземването на акции от над 2000 миноритарни инвеститори на магнезиевия завод в Соликамск, производител на редкоземни метали, след като през 2022 г. приватизацията му от 1992 г. беше обявена от съда за незаконна. Контролът беше прехвърлен на държавната корпорация "Росатом".

'Сега властите гледат на бизнеса от гледна точка на това дали е лоялен или нелоялен. Онези, които се смятат за нелоялни, могат да видят, че активите им се озовават в ръцете на други хора",  заключи Олег Вюгин. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна