Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева
Снимка: БГНЕС

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер. 

На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който държавният глава може да избира служебен министър-председател: 

"Виждате какви недоразумения се получават. Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция. На вас ви е ясно - ние сме финансисти, работили в нашите сфери и сега трябва да присъстваме по силата на позициите. Това е недоразумение да се свежда до десет човека. Има много хора в тази държава, които заслужават да бъдат на тази позиция. Не смятаме, че аз и г-жа Грънчарова, говоря от нейно име, сме най-подходящите хора. Повярвайте, съпругата ми вече цял месец не спи, предполагам и съпругът на г-жа Грънчарова, ние имаме малки деца". 

Горица Грънчарова-Кожарева отказа коментар. По-рано президентът проведе срещи с омбудсмана Диана Ковачева, с подуправителите на БНБ Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. 

Ковачева отказа номинацията и обясни, че на 17 април ще се закълне като съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ще подаде оставка като омбудсман, за да даде зелена светлина на парламента да избере нов обществен защитник на нейно място.

"БНБ трябва да стои далеч от политиката" - тази позиция изразиха двама от подуправителите на БНБ. Третият - Андрей Гюров, който също е в списъка с потенциални кандидати за служебен премиер, отказа да отговори по същество на въпроса ще оглави или временно правителство, ако бъде посочен.

След консултациите президентът трябва да обяви избора си и да издаде указ за назначаването на служебен премиер, а той да предложи на държавния глава състав на служебен кабинет. След това Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов Парламент.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна