Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16-годишният Ивайло Василев ще бъде солист на Радиооркестъра

Константин Илиевски ще дирижира концерта "Поглед към Вселената"

| Интервю

"Поглед към Вселената" e наречен поредният концерт от сезона на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски. На 5 април от 19 часа в столичната зала "България" ще прозвучи симфоничната сюита "Планетите" от Густав Холст, а с изпълнението на пиесата "Очите на нощта" ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на видния български композитор и диригент Константин Илиев. 

Младият пианист Ивайло Василев, признат за изключително явление в клавирното ни изпълнителско изкуство, ще солира в Концерт за пиано и оркестър в Сол мажор от Морис Равел. Дебютът си с Радиооркестъра той направи през 2019-а, когато беше едва 11-годишен. (Документален запис можете да чуете веднага след интервюто в звуковия файл.) Преди броени дни талантливият младеж се върна от голямо турне в САЩ със Софийската филхармония, където изпълни многократно Третия и Петия клавирен концерт от Бетовен.

За концепцията, залегнала в тази програма на радиосимфониците, и за емоцията да се срещнат отново на сцената диригентът Константин Илиевски и пианистът Ивайло Василев споделиха в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна