Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мария Стаевска: За пациентите с алергии няма нищо по-хубаво от лошото време

| Интервю
проф. Мария Стаевска
Снимка: Личен архив

С рязкото затопляне на времето много бързо разцъфтяха брезовите дървесни видове и разпръснаха огромно количество прашец във въздуха, което рязко влошава състоянието на много пациенти, страдащи от пролетни алергии.

Това обясни в интервю за БНР алергологът проф. д-р Мария Стаевска от Александровска болница, председател на Дружеството по алергология. По думите ѝ, сега е пикът на брезовите дървета, но пациенти с поленови оплаквания в клиниката идват още от края на февруари, когато също беше доста топло.

"Много топъл април, с много бурна полинация. Промените в климата се отразяват много пряко и на практиката на алерголога. Все по-големи количества поленов прашец все по-дълго остават в атмосферата. Просто се променят сезоните."

Снимка: pexels.com

"Голяма част правят не само сенна хрема, правят и астма. По-голямата поленова концентрация във въздуха е правопропорционална за тежестта на оплакванията", изтъкна проф. Стаевска.

Няма нищо по-хубаво от дъждовните дни, или "лошото време", за пациентите с алергии по това време на годината, допълни тя. 

Антихистаминовите препарати са в свободна продажба, което е проблем, защото старото поколение антихистамини има различни негативни ефекти, отбеляза алергологът в предаването "Хоризонт до обед".

аптеките са пълни с тях и рекламите са доста активни. Помислете какво си купувате, консултирайте се със специалист – да получите препоръка. Съвременните антихистамини нямат този ефект на умора, заспиване и дебелеене."

Рисковете за приемащ стари антихистамини са абсолютно аналогични на това да шофираш дрогиран или пиян, предупреди проф. Мария Стаевска.

Снимка: БТА

Промивките на носа със спрейове с морска вода облекчават състоянието, уточни още д-р Стаевска и посочи, че сърбеж в очите и носа е белег на алергия, а не на вирусна инфекция.

Наличието на сахарски пясък във въздуха няма алергенно влияние, каза още Мария Стаевска.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна