Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексико и Никарагуа скъсаха дипломатическите си отношения с Еквадор

Хорхе Глас
Снимка: БТА

След Мексико и Никарагуа скъса дипломатическите си отношения с Еквадор, след като еквадорски полицаи нахлуха в посолството на Мексико в Кито, за да задържат обвиненият в корупция бивш еквадорски вицепрезидент Хорхе Глас, който беше потърсил убежище там, съобщава АФП.

Левите правителства от Бразилия до Венецуела през Чили също осъдиха действията на Еквадор. Повечето от тези страни цитираха Конвенцията от Виена, която гарантира неприкосновеността на посолствата.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро, която е временен председател на Общността на латиноамериканските и карибските държави, призова за спешно заседание в понеделник.

Организацията на американските държави изрази несъгласие с всякакво действие, което нарушава или компрометира ненакърнимостта на дипломатически представителства.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикува нарушението на международното право и на суверенитета на Мексико след нахлуването на еквадорските полицаи в мексиканското посолство в Кито. Той заяви, че ще отнесе въпроса до Международния съд.

По-рано тази седмица консервативното еквадорско правителство на президента Даниел Нобоа обяви мексиканския посланик за персона нон грата.

Вчера сградата на мексиканското посолство беше обкръжена от полиция. Знамето на Мексико беше свалено от пилота в двора ѝ. Според мексиканското правителство дипломатите и техните семейства ще могат да напуснат страната с граждански полети с подкрепа на приятелски посолства.

54-годишният Глас пък беше прехвърлен вчера в строго охраняван затвор в Гуаякил.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна