Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Бразилия обяви, че армията не може да се меси в политическия живот

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Бразилия публикува тълкувателно решение на Конституцията, според което военните не могат да се месят в политическия живот на страната при никакви обстоятелства. Обратното тълкувание на Основния закон беше широко популяризирано от бившия президент Жаир Болсонаро, който сега е обвинен, че е опитал да извърши държавен преврат с военна подкрепа.

Единайсет върховни съдии единодушно слагат край на спекулациите, че във времена на криза армията може да играе балансираща роля. Спешно трябва да се сложи крайна тези опасни разбирания, пише в мотивите си председателят на съда Луиш Фукс. 

Погрешно тълкувание на бразилската Конституцията беше широко популяризирано от бившия държавен глава и неговите крайнодесни поддръжници, особено когато стана ясно, че Борсонало е изгубил изборите срещу сегашния президент Лула да Силва. АФП припомня, че Болсонаро е бивш офицер от бразилската армия и президент между началото на 2019-а и края на 2022-ра. Според обвинението той е подготвял въвеждане на извънредно положение, за да предотврати предаването на властта. Заради отказа да приемат резултатите от вота и подобно на американските привърженици на Тръмп през 2021-ва, симпатизанти на Болсонаро щурмуваха правителствените сгради в столицата Бразилия в началото на 2023-та, като призоваха армията да се намеси. 

Съдебното решение за ролята на военните идва дни след като в Бразилия се навършиха 60 години от въвеждането на военната диктатура през 64-а година, властвала до 1985-а.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна