Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектите Галина Милкова и Моника Маринова от Think Forward

Съвременните образователни принципи имат нужда от нов тип архитектурни пространства

2
Снимка: Божидар Янев, БНР

Съвременните образователни принципи имат нужда от нов тип архитектурни пространства, смятат архитектите Галина Милкова и Моника Маринова от Think Forward. Това обаче е трудно приложимо, тъй като българските образователни сгради имат твърда функционалност, казаха те пред Радио София.

„Съвременните образователни принципи изискват други архитектурни принципи, които са свързани с много по-голяма гъвкавост на пространствата, но е приложимо. Това го доказахме с проекта, който вече 9 години разработваме с едно общинско училище в Свети Влас. Различни са архитектурните типологии на училищата и детските градини, но самото планово разпределение на тези сгради носи много голям потенциал и възможност те да бъдат прекроени по нов начин“, казаха архитектките.

Те добавиха, че е нужна доза смелост от страна на колективите в училищата.

„Когато започне да се мисли за трансформация на сградата и свързване на отделните пространства, може да се постигне една много по-голяма промяна чрез трансформация, отколкото да се смени мебелировката. Това, което се стараем да направим е да нагодим сградата към младото поколение“, изтъкнаха те.

Според архитектите Галина Милкова и Моника Маринова е необходимо сградата да остане гъвката и отворена, за  да бъде удобна за децата. Със своя проект те се опитват да се борят и с насилието между учениците, остарялата архитектурна среда, липсата на свобода в образователния процес, липсата на проектно базирано образование в училищата, тъй като в момента те са по-скоро теоритично ориентирани. Най-важното обаче е, желанието на ръководствата на училищата да работят в тази посока, смятат те.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна