Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за мерките за неотклонение на Банкова и Стефан Димитров беше отложено

Адвокат Ивайло Найденов
Снимка: БГНЕС

Разглеждането на мерките за неотклонение на двама от задържаните за аферата с "Митниците" беше отложено за вторник (16 април) заради болен адвокат.

Обвиняеми по делото са и бащата на Стефан Димитров  - Марин, който обаче е в болницата и Никола Николов, известен с прякора Паскал, който се издирва.

Според прокуратурата четиримата са участвали в престъпна група за контрабанда на цигари.

Краткото заседание започна с искане за отвод на председателя на съдебния състав - бившата спецсъдийка Галя Георгиева. То дойде от адвоката на Стефан Димитров - Иво Найденов с два аргумента - изказване на Георгиева пред парламентарната комисия за Нотариуса, че за нея "над всичко са МВР и прокуратурата", с което той не бил съгласен, защото "над всичко бил законът" и появата на информация  в определени сайтове - още във вторник, че именно тя ще е съдия по делото:

"Случайният избор става чрез компютър. Не знам какъв е този компютър, как точно съдия Георгиева е определена. Нямам нищо лично. Но това нагнетяване и това политизиране на делото не е добро за решаването му по същество".

Отвод нямаше, но заради отлагането следващия вторник по мерките за неотклонение ще се се произнесе друг съдебен състав - този, който е дежурен на 16 април.

В съдебната зала стана ясно, че по делото са постъпили нови доказателства. По думите на защитника на Димитров става дума за разпити на бивши висши ръководители на МВР, които говорят активно по случая по медиите. 

Заради делото срещу Банкова главният секретар на МВР Живко Коцев първо подаде оставка, после я оттегли, защото била под натиск, а накрая беше уволнен. Той беше осветен от прокуратурата като анонимен свидетел по делото. 

"По делото все още има разпит на свидетел с тайна самоличност, който твърди, че познава и Калин Стоянов, и Живко Коцев, но според нас е Живко Коцев", каза адвокат Найденов, който на въпрос може ли Коцев да стане обвиняем, отговори:

"Мен ако ме питате, няма основание. Прокуратурата не знае какво ще реши".

За отношенията си с ексглавният секретар на МВР Стефан Димитров щял да разкаже пред разследващите, каза Найденов. А на въпрос  - има ли свидетелски показания, които намесват  
името на бившия финансов министър Асен Василев, той отговори:

"В някои от разпитите - може би, но не касаят Стефан и не съм задълбочавал. Касаят служители на Агенция "Митници".

По повод обилния теч на снимки от телефоните на лица по делото, показващи близки отношения на баща и син Димитрови с Живко Коцев и Бойко Рашков, с пачки в евро и куче порода "пудел" адвокат Найденов коментира:

"Ако са извадени по реда на НПК, тези снимки трябва да са вътре в кориците на делото и само с разрешение на прокурор трябва да бъдат предоставяни на медиите.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна