Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Техническия университет в София представят образец на изкуствен спътник на Земята

Снимка: БГНЕС

На днешния ден на космонавтиката възпитаници на Техническия университет в София ще представят тестов образец на изкуствен спътник на Земята, който ще бъде изпратен в околоземна орбита през 2026 година.

Тестовият образец на изкуствен спътник на земята е разработен от студентското конструкторско бюро "Заря" към лаборатория "Аерокосмическа техника и технологии" на катедра "Въздушен транспорт", и по конкретно от студента Захари Златков в рамките на неговата магистърска дипломна работа.

Целта на спътника е да докаже, че куполи изградени с помощта на полимерни композитни материали с армировка от карбонова тъкан могат да послужат за изграждането на обитаеми производствени помещения на повърхността на Луната или на други небесни тела от слънчевата система.

Това е един съществен принос към развитието на космическите технологии в България, посочват от Техническия университет в София.

Ремонтът и оборудването на студентското конструкторско бюро "Заря", както и проектът за създаването на спътника, са финансирани от български частни компании от високотехнологичния сектор - партньори на катедра "Въздушен транспорт".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна