Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори от Украйна и Молдова на посещение в ЮЗУ в Благоевград

| Репортаж
Снимка: Кети Тренчева

Директори на 52 български средни училища от Украйна и Молдова са на тридневно посещение в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, за да се запознаят с условията, които предлага висшето училище. Университетът обучава най-много студенти от българските диаспори в чужбина.

Събитието се организира по програма "Еразъм", съвместно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Идеята е училищните директори да видят на място условията, които предлага университетът за настоящите и бъдещи студенти с български произход от Украйна и Молдова, поясни проф. Иванка Станкова, директор "Научни и образователни програми" във висшето училище.

"Това е първата среща, която се провежда. Беше много ползотворна. Те се запознаха в детайли."

Какви са впечатленията на училищните директори:

"Много е интересна базата. Аз лично изпращам своята дъщеря. Иска да учи графичен дизайн."

"Ние сме българи. Освен директор, аз съм и преподавател по български език и литература. Това, което виждаме, много ни впечатлява. Модерен, съвременен университет. Силен преподавателски състав. Повече от 50% от нашите випускници кандидатстват в България."

"За първи път съм в Благоевград. Сега ще рекламирам ЮЗУ."

Директорите на  български училища в Молдова очертават и сериозен проблем, пред който са изправени завършващите ученици, които искат да продължат образованието си в България:

"Беше прието решението до 7 юли кандидат-студентите да си прикачат дипломите. Нашите деца не успяват и няма да могат да участват в първото класиране."

"Това е дискриминация към децата."

"Използваме възможността, че сме тук и да се обърнем – на 10 юли вече ще успеят. Пратихме официално писмо в Министерството на образованието. Получихме отрицателен отговор – сроковете остават непроменени."

Ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин е поел ангажимент отново да постави проблема пред МОН и да съдейства за решаването му.

Повече детайли чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна