Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията

Снимка: Прессекретариат при президента

Без модерна космическа наука, технология и индустрия не можем да говорим за съвременна конкурентоспособна икономика, посочи президентът Румен Радев. Той участва в Централния военен клуб в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

Радев подчерта, че бъдещето ще принадлежи на тези държави, които владеят небето и космоса. Президентът допълни, че общото между авиацията и космонавтиката е моралната сила и всеотдайността на хората, които работят в тези две сфери:   

"Летецът-изтребител преди всяко излитане залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на България. Невинаги това се отнася за всички сфери и най-вече за политиката. Често сме свидетели на точно обратната нагласа - да заложиш цяла България заради своето лично облагодетелстване. Ето това е силата на авиацията! Тази морална сила ние трябва да развиваме в младите хора. Имаме нужда от точно такава нагласа във всички сфери, за да успее България. Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията. Те са израз на нашето ниво на амбиции къде искаме да позиционираме нашата нация по отношение на човешкия прогрес, къде искаме да се позиционираме по отношение на бъдещето"

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна