Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър строи интелигентни водоснабдителни мрежи и нови пречиствателни станции

Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

В Кипър ще бъдат изградени интелигентни водоснабдителни мрежи и нови пречиствателни инсталации. 93 водни инфраструктурни обекти са включени в приетия от правителството първи Национален инвестиционен план за водни проекти, който е на стойност близо 1,2 млрд. евро.

С изпълнението на плана, което трябва да стане до 2030 г., ще бъдат постигнати целите, заложени в управленската програма, за подобряване на водоснабдяването и рационалното използване на водните ресурси както за питейни нужди, така и за напояване, подчерта министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту.

В ход вече са 33 проекта на обща стойност от над 720 млн. евро, осигурени от бюджета и европейски фондове.

Нова инсталация за обезсоляване на морската вода за използването й за битови цели на стойност 80 млн. евро ще бъде изградена в района на Лимасол.

2 млн. евро ще струва свързването на фотоволтаични енергийни системи с водопречиствателни и помпени станции. Прилагане на възобновяеми енергийни източници в процеса на производство и разпределение на вода ще доведе до спестяване на разходи и енергия, казаха от министерството.

Във водоснабдителната мрежа ще бъдат въведени интелигентни технологии, като ще бъдат инсталирани умни водомери. За тази цел за Никозия и Пафос са отделени общо 14 млн. евро. Лимасол ще създаде своята интелигентна система с грант от 13 млн. евро от Фонда за възстановяване и устойчивост, а в Ларнака 25 000 домакински водомери ще бъдат подменени с интелигентни уреди.

В първата фаза от изпълнението на националния инвестиционен план са включени и всички проекти за пречистване на градските отпадъчни води, тъй като има издадено решение на Съда на Европейския съюз срещу Република Кипър за несъответствие с европейската директива в тази област.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени