Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект даде възможност за подкрепа на над 350 деца до 6 години и техните семейства

| Интервю

Проектът "Споделяне на добри практики в областта на ранното детско развитие: предизвикателства и перспективи" даде възможност да подкрепим над 350 деца на възраст от 0 до 6 години и техните семейства. Това каза пред БНР Силвия Василева, зам.-председател на фондация "Здраве и социално развитие".

По думите ѝ възрастта до 6 години е ключова. Ако тогава децата бъдат достатъчно добре подкрепени, след това те могат да достигнат максималния потенциал на развитието си, подчерта тя в интервю за предаването "Преди всички". И добави:  

"Работата и подкрепата в тази възраст е особено важна за децата, които живеят в социално изолирани общности, които живеят в бедност, чиито родители нямат време или знания за това как да инвестират в тяхното развитие в този момент".

Според нея за да се случи развитието на детето, са необходими 3 неща – правилно и добро хранене, второ – децата да живеят в атмосфера на любов, както и да имат пространство за игра.

По проекта са създадени 3 пространства в кварталите "Факултета", "Филиповци" и "Христо Ботев", където родители и деца общуват и играят заедно с помощта на квалифицирани специалисти. Промяната се вижда много бързо, подчерта Василева.

Проектът е реализиран в София, като тези хъбове ще продължат след това под формата на социална услуга, подчерта тя. По думите на Силвия Василева обаче програмата дава възможност в 10 града в страната да се направят също такива хъбове.

Цялото интервю на Силвия Великова с Силвия Василева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна