Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина и Андрей Яневи – едно семейство в картини и чувства

4
Дарина и Андрей Яневи в студиото на „Семейно радио“ с водещата Мария Мира Христова и звукорежисьора Евелина Кулински
Снимка: БНР

Художниците Дарина и Андрей Яневи в една семейна ефирна среща, която потвърждава как тайното става явно, любовта е възможна, а творчеството безкрайно.

Световноизвестната пастелистка Дарина Янева е крехка, русокоса, синеока. Носителят на международни награди и създател на монументални платна Андрей Янев (на снимката в дясно) е силен, тъмнокос, тъмноок… Срещат се не просто в живота, но и в творчеството. Успяват десетилетия наред да вървят един до друг, да пресътворяват света и любовта на платната и в живота – като семейно щастие и чрез деца и внуци.

"Като бургазлия, си откъснах красива роза от Казанлък и се грижа за нея и до днес…", разказва Андрей. Онази любов, родена в младежките години, както и съдбоносната им щастлива среща, ги храни и до ден-днешен. Дневният им ритуал го потвърждава: събуждат се, поглеждат слънцето и благодарят.

"Винаги можем да се изненадаме един от друг", споделя от своя страна със загадъчна усмивка Дари. Иначе… Андрей Янев изпълни облога в ефир и изпрати портрет на Дари, сътворен преди време и оприличил я на Мадона (на снимката в ляво).

Как художниците и семейство Дарина и Андрей Яневи се представят взаимно в творчески план, кои са пресечните им точки и защо успяват да не си пречат, къде можете да видите произведенията им и какво пожелават на децата, внуците и слушателите – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна