Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане", БСП и ИТН внасят вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" внасят проект на решение за вот на недоверие на служебното правителство. Под искането са се подписали 67 народни представители.

Изненадващо от ПП-ДБ съобщиха, че обмислят дали да не поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков, защото не е дал думата в пленарната зала на вече отстранения управител на Здравната каса. 

Първа за инициативата съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова, но под условие: ако президентът Румен Радев не просто откаже да подпише указа за смяна на двама от министрите, а отстрани служебния премиер Димитър Главчев: "Естествено, ще изчакаме да видим как ще реагира президента. Ако не го направи, се ангажираме заедно с "Възраждане" и внасяме вот за недоверие на служебния кабинет. Главчев е категорично политическо лице. Очевидно, служебният кабинет е "на каишка" и ще изпълнява това, което каже Борисов". 

От "Има такъв народ" изказаха съмнение, че Конституцията не позволява да се внася вот на недоверие към служебен кабинет. Минути след това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов показа, че под искането са се подписали всички 11 депутати на "Има такъв народ". Той отхвърли и условието на Нинова и заяви, че Конституцията им позволява да искат вот на недоверие към служебен кабинет: "Проверили сме основанията. Имаме основания, въпреки тълкувателно решение от 93-та година поради простата причина, че от 93-та година насам Конституцията е променяна многократно, всъщност колко - 6 пъти досега. Точно поради тази причина ако някой има някакви съмнения в нашия вот, винаги може да се обърне към Конституционния съд". 

"Видяхме какво се случва буквално седмица след назначаването на този кабинет. С едно изявление на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов беше сменен или предложен за смяна министърът на външните работи. Това веднага създава при нас обективна предпоставка за съмнение в честността на вота. Ето защо смятаме, че това правителство трябва да подаде оставка и съответно да бъде назначен нов кабинет".

Костадинов изрично заяви, че са поканили ПП-ДБ да се включат в искането, но са получили отказ. 

Изненадващо, минути по-късно Кирил Петков обяви:

"Между другото, вотът на недоверие аз с удоволствие бих го подкрепил, но проблемът е, че не е конституционно обоснован. Ние в момента мислим абсолютно една идея: всичките изслушвания на министри да не спрат дори по време на кампания. Това е едната идея. Второто нещо, за което се замисляме е, че след днешните действия дали да не поискаме оставката и на председателя на Народното събрание". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна